Ako si poradiť s ochoreniami dýchacích ciest u detí

Ako si poradiť s ochoreniami dýchacích ciest u detí

Výskyt ochorení dýchacích ciest (respiračného traktu) u detí je nepomerne vyšší ako u dospelých. Zväčša sa jedná o akútne ochorenia, ktoré pri nesprávnej alebo zanedbanej starostlivosti môžu prejsť do chronického štádia a v neskoršom veku spôsobovať nemalé ťažkosti.

 

Akútne ochorenia dýchacích ciest sú nebezpečnejšie pre mladšie deti – novorodencov, dojčatá, batoľatá, deti v predškolskom veku, a to jednak z dôvodu nižšej imunity, jednak tieto deti ešte nevedia popísať problém, ktorý ich trápi (nedokážu sa dostatočne verbálne vyjadriť), telo mladšieho dieťaťa je krehkejšie a celkovo menej vyvinuté a menej odolné, spolupráca s dieťaťom počas liečby je komplikovanejšia a pod. Príčinou týchto ochorení bývajú u mladších detí (do 5-6 roku) častejšie vírusy, u starších detí zasa baktérie. 

Mladšie deti zvyknú mať ochorenia dýchacích ciest aj niekoľkokrát do roka (5-8-krát), hlavne v jesenných a zimných mesiacoch. Ak sú chorľavé častejšie, je potrebné vážnejšie sa zamyslieť  nad príčinou ich opakovaných ťažkostí (zlá životospráva – nedostatok otužovania, pohybu a čerstvého vzduchu, nesprávna výživa, nedostatočný či nevhodný pitný režim, nesprávne dýchanie, v horšom  prípade môže isť o poruchu imunity, ale nezriedka je príčinou aj nadmerný stres, nevhodné obliekanie či podmienky bývania, a pod.). 

 

Aké sú príznaky?

U detí (hlavne mladších) neraz prichádza ochorenie dýchacích ciest akoby z plného zdravia. Dieťa môže byť bledé, odmieta jesť a piť, polihuje, pretiera si očká a má ich lesklé, nemá záujem o hru, je plačlivé a môže mať sekréciu (soplíky) z nosa. Často sa prvé vážnejšie príznaky objavujú v noci, dieťa ťažšie dýcha, kašle, pomočí sa, ale zväčša menej močí, má zvýšenú teplotu, alebo rovno horúčku (38oC a viac), udáva bolesti hlavy, hrdla, zvracia alebo ho na zvracanie napína, má zvýšený pulz a zrýchlené dýchanie.

 

Čo by sme mali urobiť?

  • Dieťa upokojiť – vziať do náručia, hladkať, stlmiť svetlo a minimalizovať hluk.
  • Znížiť teplotu – vhodné sú vlažné celotelové zábaly alebo sprcha, a následne prezliecť do suchého, vzdušného a dobre savého odevu, prípadne podávať lieky typu Panadol a Nurofen vo forme sirupov (pozor na alergie), dobrý je aj čaj z mäty či medovky. Ak sa nedarí teplotu znížiť, treba privolať lekára, aby podal lieky typu Diazepam, čím zabráni kŕčom z horúčky. 
  • Podávať tekutiny – v malých dávkach a častejšie, vhodnejšie sú vlažné čaje, napr. šalviový, lipový, bazový, z materinej dúšky a pod. ochutené medom a citrónom, ak dieťa nie je alergické. 
  • Zabezpečiť dostatok čerstvého vzduchu – vyvetrať. Môžeme využiť aj vonné eukalyptové oleje, mentol, tymián a pod. na uvoľnenie dýchacích ciest a zlepšenie dýchania alebo použiť soľné roztoky, či namočiť uterák do slanej vody a dať na radiátor, rastlinné olejové zábaly na hrdlo a hrudník (pomáhajú jednak tlmiť bolesť, jednak zlepšujú dýchanie).
  • Ponúkať ľahkú stravu bohatú na vitamíny – ovocné pyré či šťavy, častejšie a v malých dávkach.
  • Ak dieťa kašle, uľahčiť mu vykašľávanie – napr. extraktom zo šalvie, skorocelu a pod.
  • Zabezpečiť dieťaťu čo najviac odpočinku.

 

Ako tomu predchádzať?

  • Otužovanie, dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a za každého počasia.
  • Strava bohatá na vitamíny,  minerály, probiotiká obsiahnuté v mliečnych výrobkoch, prírodné antibiotiká ako je cibuľa či cesnak, cvikla a pod.
  • Vhodný, pravidelný a dostatočný pitný režim.
  • Vhodné obliekanie a obuv – vrstvenie odevu z dobre vzdušných (bavlnených materiálov), obuv s hrubšou podrážkou hlavne v chladnejších mesiacoch.
  • Učiť deti správne dýchať – nádych nosom, výdych ústami (hlavne pri väčšej záťaži).
  • V sychravých mesiacoch chrániť ústa ľahkou vzdušnou šatkou, aby sa vzduch ohrial pred vstupom do dýchacích ciest.
  • Podpora imunity - aj pomocou čajov napr. z echinacey, rakytníka, hlivy ustricovej a pod. 
  • Dostatok vitamínu D je tiež veľmi dôležitý. Získame ho jednak slnením, ale aj pomocou vhodnej stravy, napr. podávaním makového oleja či konzumáciou rýb.
  • Pestovanie hygienických návykov – umývanie rúk, ústnej dutiny, sprchovanie, správne a pravidelné fúkanie nošteka, predkladanie ruky pred ústa a nos pri kýchaní a kašľaní, pravidelné vyprázdňovanie moču aj stolice.
  • V čase zvýšeného výskytu respiračných ochorení nenavštevovať väčšie kolektívy, nebrať dieťa na miesta, kde je sústredený väčší počet ľudí (napr. do obchodných centier). Vhodnejší je pobyt v prírode, najlepšie v lese.  

 

 Na otázku odpovedala: Mgr. Mgr. Anna Lukáčová Havrilová, diplomovaná sestra