Ako si poradiť s bežnou chrípkou u starších ľudí?

Ako si poradiť s bežnou chrípkou u starších ľudí?

Chrípka je bežné sezónne ochorenie, zväčša sa vyskytuje na jar a v jeseni, ale u citlivejších osôb, najčastejšie u starších ľudí, je zvýšené riziko vzniku tohto ochorenia aj v inom ročnom období, napríklad v čase sychravejšieho leta.

U starších ľudí môže mať toto ochorenie až fatálne následky.

Prečo?

Obranyschopnosť a regenerácia organizmu u starších ľudí je zväčša značne nižšia ako u detí. Starší ľudia trpia často aj inými pridruženými ochoreniami (artritídy, diabetes, poruchy tlaku krvi a pod.), a tak sa stáva, že prvotné sprievodné príznaky chrípky nepovažujú za nič výnimočné, ale pripisujú ich svojmu veku a ochoreniam, na ktoré sa už liečia. Podcenenie prvotných príznakov môže viesť k úplnému vyčerpaniu organizmu, ktorý už vo vyššom veku nemá takú dobrú regeneračnú schopnosť a následná liečba je potom oveľa náročnejšia a bežné ochorenie môže vyústiť do vážnych zdravotných komplikácii ako je napríklad zápal pľúc, zápaly osrdcovníka a pod. Starší ľudia neraz končia aj v nemocnici v dôsledku zlyhávania funkcie životne dôležitých orgánov.

Aké sú príznaky a liečba chrípky?

Príznaky chrípky naozaj netreba podceňovať! Je potrebné si uvedomiť, že chrípka prichádza zväčša náhle „z plného zdravia“ a jej prítomnosť signalizujú príznaky ako: bolesť kĺbov a svalov, bolesť hlavy v oblasti očí, zimnica, vysoká telesná teplota často nad 38oC (aj keď u starších ľudí nemusí byť vždy vysoká), nadmerná únava, kašeľ, bolesť hrdla, bolesti na hrudníku.

Bežná liečba chrípky spočíva v podávaní liekov na zmiernenie sprievodných príznakov, teda liekov na tlmenie kašľu, bolesti a na zníženie telesnej teploty, ktoré obsahujú účinnú látku paracetamol (antipyretiká). U starších ľudí hrozí pri antipyretikách riziko, ak užívajú aj iné lieky na liečbu svojich chronických ochorení. Je potrebná veľká opatrnosť, aby sme u chorého nevyvolali krvácanie.

Aké sú najúčinnejšie spôsoby ako zvládať chrípku?

  • Dopriať chorému pokoj na lôžku a zvýšiť prísun teplých tekutín (pozor však v prípade, ak sa chorý lieči na nedostatočnú činnosť obličiek).
  • Obmedziť styk s inými osobami, keďže hrozí riziko prenosu infekcie zvonku.
  • Neoddeliteľnou súčasťou liečby je strava bohatá na vitamíny a bielkoviny a prísun tekutín. Veľmi prínosné sú v takomto prípade ovocné šťavy, napríklad z jabĺk, mrkvy, cvikly, čučoriedok. Prísun prírodných antibiotík v podobe cesnaku, cibule a kyslej kapusty, či šťavy z nej, nám v tomto veľmi pomôže.
  • Tlmenie sprievodných príznakov, ako je napríklad kašeľ. Vhodné sú extrakty z cibule a medu, či skorocelové sirupy. Na poruchy trávenia a nechutenstvo je potrebný prísun probiotických kultúr, napríklad aj v podobe jogurtov, pomôže to obnoviť sliznice, ktoré vírusy napádajú, a tak predísť druhotnej infekcii baktériami. Na zvýšenú telesnú teplotu sú vhodné čaje,  napríklad žihľavový, lipový, bazový, harmančekový či repíkový. Čaje je dobré aj striedať a tekutiny dopĺňať priebežne v menších dávkach, ale častejšie.
  • V období výskytu vysokej teploty dbáme na zvýšenú hygienu:
  • Zintenzívnite osobnú hygienu opatrovanej osoby, častejšie ju umývajte vlažnou vodou, do ktorej môžete pridať trocha octu (zároveň tým znížite telesnú teplotu), dbajte aj na zvýšenú hygienu ústnej dutiny a rúk. Zabezpečte vždy suché a dobre savé oblečenie osobné, aj posteľné. Sledujte pravidelnosť vyprázdňovania moču a stolice a ich množstvá a konzistenciu.
  • Hygiena prostredia je tiež veľmi dôležitá – častejšie krátko, ale intenzívne vetrajte, vymieňajte osobnú aj posteľnú bielizeň, zvlhčujte vzduch – do zvlhčovačov môžete pridať napríklad eukalyptový, levanduľový či citrónový olej (ak nemáte zvlhčovač, namočte uterák a zaveste ho na teplý radiátor). 
  • Informujte o ochorení lekára opatrovanej osoby a poraďte sa s nim, ktoré lieky mu môžete podávať, obzvlášť ak užíva viac druhov liekov – lieči sa na viacero ochorení. V prípade potreby – nezvládnuteľné teploty, bolesti na hrudi, veľmi sťažené dýchanie, hnačky, krv v moči a podobne, neváhajte privolať lekára k opatrovanej osobe domov.
  • Po vymiznutí prvých príznakov je potrebné nechať opatrovanú osobu regenerovať aspoň 14 dní v úplnom pokoji a predošlom liečebnom režime. Dbajte na to, aby sa vyvarovala stretávaniu s veľkým množstvom ľudí alebo chodila do prostredia, kde hrozí riziko prenosu akejkoľvek infekcie. U starších ľudí trvá rekonvalescencia aj dlhšie. Snažte sa opatrovanej osobe zabezpečiť dostatočne výživnú stravu, napríklad v podobe kuracích vývarov s cesnakom a cibuľou, ľahkého mäsa, zeleniny a ovocia a nezabúdajte na tekutiny, starší ľudia často nemajú pocit smädu.

Ako predísť chrípke?

Najlepší spôsob zvládania chrípky je ešte vždy hlavne prevencia a u starších ľudí to platí dvojnásobne. Aj keď výskyt vírusov nevieme účinne odstrániť, vieme obmedziť ich pôsobenie na náš organizmus a tu sa javí ako vhodný spôsob očkovanie proti chrípke. O tomto preventívnom kroku je potrebné sa poradiť s lekárom opatrovanej osoby. Aj keď očkovanie nezamedzí úplne chorobe, ale napomôže je ľahšiemu zvládaniu. Medzi ďalšie preventívne opatrenia patrí aj vyhýbanie sa preľudneným miestam, pravidelné a vhodné stravovanie – prísun stravy bohatej na vitamíny, minerály a bielkoviny a dostatočný pitný režim. Svoje miesto v prevencii má aj otužovanie a prechádzky v prírode. Nesmieme podceňovať ani vrtochy počasia a vhodne opatrovanú osobu obliekame. Starší ľudia majú zníženú termoreguláciu. Preto dozeráme na to, ako a v čom sú oblečení. Odporúčame teplé, dobre savé oblečenie, ktoré vrstvíme a obuv s hrubšou podrážkou.

Príčinou mnohých ochorení je často stres. Chrípka v tomto nie je výnimkou. Dlhodobé pôsobenie stresu oslabuje organizmus, a tak ho robí zraniteľnejším a náchylnejším k chorobe. V rámci preventívnych opatrení proti chorobám, chrípku nevynímajúc, zabezpečte opatrovanej osobe prostredie plné pohody, pozitívnych podnetov a dobrých vzťahov. Chráňte ho pred vplyvom negatívnych informácii a dajte mu pocítiť, že jeho prítomnosť je potrebná a že vám nie je na príťaž.

 

Na otázku odpovedala: Mgr. Mgr. Anna Lukáčová Havrilová, diplomovaná sestra