Ako vysádzať opatrovanú osobu?

Ako vysádzať opatrovanú osobu?

Opatrovanú osobu vysádzame len vtedy, keď je schopná udržať polohu v sede, to znamená, že je pri vedomí a aspoň čiastočne spolupracuje.

Čo ak opatrovaná osoba nie je schopná presunu mimo lôžka?

V takom prípade je vhodné, aby sedela len na posteli. Je však potrebné myslieť na zvýšené riziko vzniku dekubitov a nezabudnúť na polohovanie, čo znamená, že opatrovanú osobu nenechávame sedieť dlhšie ako 2 hodiny. Týmto predídeme aj ďalším komplikáciám z imobility (nehybnosti). Sedieť na lôžku môže s podoprením trupu a hlavy do zvýšenej polohy, teda do uhla väčšieho ako 45°. To je však možné len ak vlastní polohovaciu posteľ, prípadne polohovateľný rošt.

Ako dať opatrovanú osobu z ľahu do sedu?

V tomto prípade je treba hľadať taký spôsob, ktorý by bol efektívny, ekonomický a šetrný najmä pre chrbát opatrovateľky a s vynaložením minimálnej energie. Vhodné je, aby posteľ bola na úrovni našich bokov. Prv ako zahájime posadzovanie, ak je to možné, vyvýšime časť trupu a hlavy pomocou polohovateľného roštu. Následne pokrčíme kolená opatrovanej osoby. Ak je schopná to urobiť sama, zapojíme ju do spolupráce. Následne chytíme jej vzdialenejšie plece a druhou rukou vzdialenejší bok a otočíme ju k sebe nabok. Z tejto polohy pomaly spustíme predkolenia mimo lôžko a pomôžeme jej do sedu podopretím jej predlaktia pod spodné rameno a lopatku

Čo ak opatrovaná osoba nerozumie našim pokynom napr. kvôli zhoršenému vnímaniu?

Celý úkon posadzovania vykonáme aj bez jej plnej účasti. V takejto situácii však musíme vedieť, či dokáže sedieť aspoň s oporou. Samotné posadzovanie môže prebiehať nasledovne: Opatrovaná osoba leží na chrbte. Jednu ruku spolu s predlaktím vložíme pod jej lopatky zo strany, na ktorej stojíme, druhou rukou a predlaktím obchytíme jej kolená zvrchu tak, aby sme ich mali zachytené v podkolennej jamke.

Dôležitý je postoj opatrovateľky, ktorý má byť v rozkročme s tým, že jedna noha je vpredu pri posteli a druhá vzadu. Pri posadzovaní sa prenáša váha z prednej nohy na zadnú. Základná styčná plocha, na ktorej sa deje celé posadzovanie, je zadok.

Opatrovaná osoba by mala sedieť tak, že sa stupaje jej nôh opierajú o podložku, teda zem. Stabilitu a istotu pri sede zlepšíme tak, že jej roztiahneme nohy na šírku bedier.

Ak už opatrovaná osoba sedí stabilne, môžeme jej pomôcť presadnúť do vozíka alebo kresla. Vozík alebo kreslo prisunieme čo najbližšie paralelne k posteli a čo najbližšie k opatrovanej osobe. Prisúvame ho z tej strany, ktorú má slabšiu. Postavíme sa oproti opatrovanej osobe a vyzveme ju, aby nás obchytila okolo ramien. Pozor, nie okolo krku! Mohli by ste si poškodiť krčnú chrbticu! Vaše kolená nech sú oproti kolenám opatrovanej osoby, poslúžia vám ako  kontrola, prípadne opora v zmysle protitlaku. Tým môžete zabrániť pádu pri náhlej slabosti. Rukami môžete bezpečne chytiť opatrovanú osobu za oblečenie (tepláky, pyžamové nohavice). Opatrovanú osobu vyzvite, aby sa postavila. Ak stojí, rotáciou ju nasmerujte do kresla alebo vozíka.

Na otázku odpovedala: PhDr. Petra Homzová – fyzioterapeutka