Ako riešiť problém inkontinencie u ľudí trpiacich demenciou?

Ako riešiť problém inkontinencie u ľudí trpiacich demenciou?

V počiatočnom štádiu demencie sa vyskytuje skôr inkontinencia moča, inkontinencia stolice sa objavuje v strednom a pokročilom štádiu ochorenia.

Ovplyvňujú ju nasledujúce faktory:

  • závažnosť a stupeň demencie,
  • imobilita opatrovanej osoby, ktorá spôsobuje, že sa na toaletu nedostane včas,
  • oblečenie, ktoré si vyžaduje komplikované vyzliekanie,
  • poruchy správania,
  • pridružené ochorenia,
  • užívanie liekov ako napr. hypnotiká, sedatíva a diuretiká,
  • dezorientácia vo vlastnom byte,
  • ťažký prístup na toaletu a nejasné označenie toalety.

Ako sa starať o opatrovanú osobu s inkontinenciou, ak trpí demenciou?

Pravú príčinu inkontinencie je treba najskôr vyšetriť lekárom. Ďalšie opatrenia sú nasledujúce:

  1. Úprava režimu močenia

Opatrovanej osoby sa pravidelne opýtajte, či potrebuje močiť a pomôžte jej na toaletu. Hovoríme tomu „močenie na výzvu“. Je účinné u tých opatrovaných, ktorých kognitívna porucha je menej výrazná a sú pohyblivejší. Pri vyšších štádiách demencie odporúčame tzv. programové močenie v pravidelných max. 2-hodinových intervaloch, kedy opatrovanú osobu nasmerujete na toaletu, pomôžete jej s vyzlečením a usadením na záchodovú misu.

  1. Úprava prostredia

Toaletu je potrebné označiť zrozumiteľne – dvere natrieť jasnou farbou, označiť ich, priestory pred toaletou aj v jej priestore dobre osvetliť. Prístup do toalety by nemal byť po schodoch a dvere by sa mali ľahko otvárať. Pomôcky na chodenie majú byť ľahko dostupné, aby sa opatrovaná osoba mala na toaletu ako dostať. V osobitných prípadoch je vhodné zvážiť využitie prenosného WC. Oblečenie opatrovanej osoby by malo mať dlhšie zipsy, alebo suché zipsy, kvôli ľahšiemu vyzliekaniu, nohavice by mali byť ľahko stiahnuteľné.

  1. Inkontinenčné pomôcky

Absorpčné vložky a špeciálne nohavičky sú dostupné v rôznych tvaroch i veľkostiach. Opatrovanej osobe ich predpisuje lekár. Okrem správnej veľkosti je dôležitá aj správna aplikácia. Absolútne nevhodné sú na tento účel využívané menštruačné vložky, pretože nie sú určené na absorpciu moča. Najmä v noci používajte absorpčné matrace a podložky.

Ako je to s inkontinenciou stolice?

Je menej častá ako inkontinencia moča. Najčastejšie ju zapríčiňuje nahromadenie stolice v konečníku. Dôležité je pravidelné vyprázdňovanie, keďže zápcha spôsobuje aj zhoršenie kognitívnych (poznávacích) schopností! K vyprázdňovaniu by malo dôjsť každý deň, niekedy s pomocou klystíru, výnimočne manuálne.

Pravidelné vyprázdňovanie podporuje aj správne vybavenie toalety – primeraná výška misy (lýtka a stehná v 90˚-uhle) prirodzene masíruje črevá a vedie k ľahšiemu vyprázdneniu. Význam má aj madlo na stene, čistota a vôňa toalety.

Zápche môžete zabrániť zvýšeným príjmom tekutín a vláknin, preháňadlá by ste mali používať len výnimočne. Dôležitý je aj pohyb. U imobilných osôb pomáha častejšie vysadzovanie počas dňa.

Na otázku odpovedala: Mgr. Bc. Danka Petrufová, andragogička – geragogička, lektorka v problematike demencia a nefarmakologické prístupy v jej liečbe.