Prečo opatrované osoby trpiace demenciou často blúdia?

Prečo opatrované osoby trpiace demenciou často blúdia?

Blúdenie je jedným z problémov, s ktorým sa ako opatrovatelia u ľudí trpiacich demenciou stretávate. Môže ísť o bezcieľne blúdenie, ale aj o zámernú prechádzku.

Blúdenie je jedným z problémov, s ktorým sa ako opatrovatelia u ľudí trpiacich demenciou stretávate. Môže ísť o bezcieľne blúdenie, ale aj o zámernú prechádzku. Až 6 z 10 osôb s Alzheimerovou chorobou sa počas trvania ochorenia dokonca stratí, a to opakovane! Takto chorí ľudia nemusia blúdiť len peši, ale aj autobusom, dokonca autom!

Čo blúdenie vyvoláva?

Keď opatrovaná osoba:

  • prestáva rozoznávať blízkych ľudí, miesta a veci,
  • sa cíti stratená v novom alebo zmenenom prostredí,
  • sa snaží splniť niekdajšie povinnosti (ísť do práce, postarať sa o dieťa),
  • berie lieky, ktorých vedľajším účinkom je nespavosť, nepokoj či zmätenosť,
  • sa snaží vyhnúť hluku, davom, samote,
  • je zmätená,
  • pociťuje nepokoj kvôli nedostatku fyzickej aktivity,
  • sa bojí neznámych zvukov, svetiel, halucinácií,
  • niečo alebo niekoho hľadá, napr. jedlo, kúpeľňu, blízkych ľudí,
  • hľadá cestu domov, príp. z domu.

Ako môžete blúdeniu predísť?

Hoci je ťažké predpokladať, kedy a či vôbec sa nami opatrovaná osoba začne strácať, je vhodné urobiť napred niekoľko opatrení:

  1. Štruktúrovať deň

Vytvorte stereotypy, súčasťou ktorých budú bežné denné aktivity s dostatočnou fyzickou záťažou. Môžu to byť jednoduché domáce práce, ako zametanie, ukladanie šatstva, príprava jedla. Vykonávajte ich spoločne s opatrovanou osobou a do programu zaraďte každý deň aj prechádzku.

  1. Zvýšiť bezpečnosť domova

Zabezpečte predovšetkým východ z domu – dvere by sa nemali dať otvoriť ľahko. Kľúče odkladajte na miesto, kde opatrovaná osoba nemá prístup. Ak žije v rodinnom dome, bude potrebné oplotenie a uzamknutie vstupných brán do dvora domu. Auto, ktoré kedysi opatrovaná osoba šoférovala, nemôže byť prístupné.

(Touto problematikou sa bližšie zaoberáme v samostatnom blogu „Ako zaistiť bezpečnosť opatrovanej osoby v domácnosti, ak trpí demenciou“.)

  1. Nechať opatrovanej osobe kontakty na domov

Vložte opatrovanej osobe do domáceho oblečenia, kabelky, nákupnej tašky, či vrecka saka lístok s domácou adresou a telefónnymi číslami príbuzných.

  1. Informovať najbližšie okolie

Upozornite susedov a predavačky v blízkych obchodoch na ochorenie vami opatrovanej osoby a požiadajte ich, aby vás hneď kontaktovali, ak ju uvidia mimo domova. Vyhotovte si zoznam miest, kde by mohla opatrovaná osoba ísť. Ide o často navštevované miesta, ako napr. kostol, bývalé pracovisko, bývalé bydlisko, reštaurácia a pod.

  1. Predvídať

Vopred si premyslite, čo v prípade stratenia sa opatrovanej osoby podniknete. Pripravte si niekoľko kópií aktuálnej fotografie. Spravte zoznam základných informácií o opatrovanej osobe, ako: vek, výška, váha, farba vlasov, krvná skupina, zvláštne znamenia, zdravotný stav, alergie a pod. Neoprané šaty opatrovanej osoby odložte do igelitového vrecúška, aby sa zachovala pachová stopa pre policajného psa. Po mesiaci kusy takto odložených odevov vymieňajte. Takisto si vytvorte zoznam nebezpečných miest v okolí bydliska opatrovanej osoby.

Na otázku odpovedala: Mgr. Bc. Danka Petrufová, andragogička – geragogička, lektorka v problematike demencia a nefarmakologické prístupy v jej liečbe.